Ontwikkeling van woningen

De laatste maanden hebben BAM op het gebied van de ontwikkeling van woningen in Nederland absoluut geen windeieren gelegd. De grootste bouwer van ons land heeft donderdag bekend gemaakt dat de verkoop van zelf ontwikkelde huizen is gestegen tot 1424 stuks, hetgeen een stijging van maar liefst 56 procent betekent. Dit is natuurlijk goed nieuws voor handelaren in binaire opties en andere beleggers.

Rob van Wingerden, bestuursvoorzitter bij BAM, liet weten dat meer dan 70 procent van de woningen door particulieren is gekocht. De jaren hiervoor werd nog het grootste gedeelte door beleggers gekocht. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was 260.000 euro. Die prijs wordt bij de projecten die nog op stapel staan alleen nog maar hoger.

De vastgoedontwikkeling mag BAM dan als lichtpunt zien, het bedrijf zucht echter nog steeds onder projecten uit het verleden die tegen een veel te lage vergoeding zijn aangenomen. Het gevolg is dat de kosten van de uitvoering hoger zijn dan de daadwerkelijke opbrengsten, met als gevolg dat BAM hierop verliezen lijdt. Dergelijke projecten in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zorgen voor een verliespost van naar verwachting 75 miljoen euro voor het bouwbedrijf. Deze projecten zullen volgens Van Wingerden echter over 1 respectievelijk 2 jaar “uit de boeken” lopen.

Tijdens de moeilijke marktomstandigheden heeft BAM voor 4 miljard aan projecten aangenomen die nu nog in de boeken staan. In 2014 zal daar zo’n 1 miljard van uitgevoerd zijn. Volgend jaar nog een ongeveer 1,3 miljard. Volgens Van Wingerden lijdt BAM niet per definitie verlies op deze projecten, maar met name door de aanhoudende prijsdruk zal het nog een behoorlijke klus zijn om de schade binnen de perken te houden. Aan het einde van het 3e kwartaal had de totale orderportefeuille nog een grootte van 10,3 miljard euro.

Van Wingerden, sinds 1 oktober de opvolger van Nico de Vries, liet bij zijn aantreden weten dat er een herstructureringsprogramma op stapel staat. De werkmaatschappijen in Nederland en België zullen worden samengevoegd. Dit gaat vooral in Nederland ten koste van 650 banen. Het herstructureringsprogramma, dat volgens Van Wingerden een goede voortgang boekt, zal BAM in totaal een slordige 80 tot 100 miljoen euro gaan kosten.

Ga ook beginnen met binaire opties