Groei van de wereldeconomie

Donderdag sloten de meeste Europese aandelenbeurzen voor de derde achtereenvolgende keer in de min. Oorzaak daarvan zijn de zorgen over de tragere groei van de wereldeconomie. Ook de tegenvallende macro-cijfers van de grootste economie van de eurozone, Duitsland, versterkten deze gevoelens. De stemming bij de handelsaanvraag was nog enigszins positief doordat in Amerika de vooruitzichten op een lage rente blijven. Woensdag liet de Federal Reserve al blijken dat de rente niet eerder wordt verhoogd tot de economie daar sterk genoeg voor is. De AEX-index sloot 0,2 procent in de min en kwam op 402,66 punten. De MidKap deed het nog ietsje slechter. Die kwam op 0,6 procent in de min en eindige op 565,32 punten. In Londen en Parijs ging het al niets beter. Daar gingen de beurzen 0,7 procent in de min. Grote tegenpool was de DAX met een stijging van 0,1 procent, en dat ondanks de sterkste daling van de Duitse export in meer dan 5 jaar.

Wall Street sloot met forse winsten.

Wall Street sloot woensdagavond met forse winsten. Handelaren in binaire opties zijn van mening dat de Fed niet snel tot een renteverhoging zal komen door het lagere groeitempo van de wereldeconomie. Dat zou ook voor Amerika, de grootste economie ter wereld, grote risico’s met meebrengen. Door die vertraging in de VS zou echter ook de Europese en Aziatische economie verder onder druk worden gezet. Een soort vicieuze cirkel dus.

De gepubliceerde macro-economische cijfers uit Europa van de laatste tijd laten een weinig rooskleurig beeld zien. Tel daar de tegenvallende cijfers van de Duitse export van donderdag en de waarschuwing van het IMF nog maar eens bij. IMF liet weten dat de kans op een hernieuwde recessie in de eurozone zou zijn gestegen tot maar liefst 40 procent. De economie zou daarom nodig hervormd moeten worden.

Bij Exact was het allemaal nog wel rozengeur en maneschijn. Het softwarebedrijf liet een enorme winststijging van maar liefst 16 procent noteren. Reden daarvoor was de bekendmaking van de ontvangst van een overnamebod. Eiger Acquistions, onderdeel van de Britse investeerder Apax, heeft een bod van 32 euro per aandeel van de onderneming uit Delft gedaan. Verzekeraar Delta Lloyd liet in de AEX een verlies van 3,4 procent noteren. Zij staken de voorgenomen verkoop van hun Belgische bankactiviteiten, omdat ze niet tot overeenstemming kwamen met de potentiele koper over zowel de gewenste prijs als de voorwaarden.

De euro zakte iets van 1,2683 dollar woensdag naar 1,2671 dollar donderdag aan het einde van de Europese beurshandel. Ook de prijs van een vat Amerikaanse olie daalde licht met 1,3 procent en kwam tot een prijs van 86,18 dollar. Ook Brentolie werd goedkoper: 1 procent, en kwam tot 90,44 dollar per vat.

Start vandaag nog met de handel in binaire opties